Blog o kućnim ljubimcima

5 RAZLOGA ZA PRANjE ZUBA VAŠEM PSU

Jedu komadiće hrane, uzimaju igračku, žvaću previše ukusnu kost: psi koriste zube po ceo dan. Ipak, vlasnici pasa ne obraćaju previše pažnje na zube svojih pasa. Ali da li ste znali da je pranje zuba vašeg psa jednako važno kao i vaše? Kao i kod ljudi, zubni plak može dovesti do dosadnih zubnih problema. Na ovom blogu vam dajemo 5 razloga da danas počnete da perete zube svom psu

  • Sprečavanje zubnog kamenca

Zubni plak je poznata pojava kod pasjih zuba. Nastaje jer bakterije ostaju u ostacima hrane na zubima. Ako pustite da plak dugo stoji, pod uticajem pljuvačke počinje da mineralizuje. Rezultat je zubni kamenac. A gde ne možete lako ukloniti naslage četkicom za zube, trebalo bi da posetite veterinara kako biste uklonili zubni kamenac.

  • Održavanje zdravih zuba

Četiri od pet pasa pati od problema sa zubima. Jedan od najčešćih i najbolnijih problema je upala desni. Desni se inficiraju ako ima puno kamenca i nakupljanja bakterija. Ako ne otklonite upalu na vreme, zubi vašeg psa će se olabaviti. Često je vađenje ovih zuba jedina opcija koja će pomoći vašem psu da se reši bola.

  • Sprečavanje upale

Desni nisu jedino što može da se inficira loše održavanim zubima. Ako bolest desni predugo traje, bakterije iz usne šupljine će preko usta završiti na drugom mestu u telu vašeg psa. Najčešće su upale srčanog zaliska, bubrega i jetre. Redovnim pranjem zuba možete videti da li nešto nije u redu.

  • Nema skupog čišćenja zuba kod veterinara

Naravno, čišćenje zuba možete prepustiti veterinaru. Nažalost, vaš pas mora biti pod anestezijom radi profesionalnog čišćenja zuba. Zbog toga je tretman drastičan. Ne samo za zdravlje, već i za vaš novčanik. Jednostavna četkica za zube sa posebnom pastom za pse je mnogo jeftinija i prijatnija za vašeg odanog prijatelja.

  • Svež dah

Da li dah vašeg psa ne miriše baš na cveće? Ovo se dešava zbog hrane. Uzrok lošeg zadaha obično je plak. I kao što znate, taj plak se lako uklanja pranjem zuba. Napomena: Upotreba sopstvene paste za zube sa ukusom sveže mente je loša ideja. To može biti otrovno za vašeg psa. Posebna pasta za pse sa ukusnim mesnatim ukusom podjednako dobro obavlja posao. Na ovaj način možete da udišete sa poverenjem dok se mazite.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *