Blog o kućnim ljubimcima

5 SAVETA ZA ZDRAVU DLAKU VAŠEG PSA

Kratki ili dugi, ravni ili kovrdžavi… Toliko rasa pasa, toliko vrsta dlaka. Svakoj vrsti dlake je potrebna sopstvena nega.

Šta im je zajedničko? Zdrava dlaka-zdrav pas.

  • Savet 1: Negu dlake uskladite sa rasom

Svaka rasa pasa ima različitu vrstu dlake. Generalno, dlaka dugodlakih pasa zahteva više održavanja od one kratkodlake pasmine. Pse sa uvijenom dlakom, sa poddlakom i kratkom dlakom treba prati samo nekoliko puta godišnje kako bi dlaka bila zdrava. Odgajivač ili vaš veterinar mogu vam reći koju vrstu dlake ima vaš pas i koja je nega potrebna za to.

  • Savet 2: Četkajte psa koliko god je potrebno

U zavisnosti od vrste dlake, važno je redovno provlačiti češalj kroz dlaku vašeg psa. Kod kratkodlakih rasa to je obično potrebno svaki dan tokom perioda mitarenja. Vežbajte četkanje tako što ćete naviknuti psa prvo na dodir. Polako ga četkajte i prestanite odmah kada se vaš ljubimac počne mučiti. Na ovaj način četkanje ostaje pozitivno iskustvo, a čak ga i činite zabavnim trenutkom. Odaberite četku koja odgovara dlaci vašeg psa. Postoji mnogo različitih vrsta češljeva i četki: sa dugim i kratkim zubima koji su blizu ili daleko jedan od drugog, kao i četke sa metalnim kukama za dužu i deblju dlaku.

  • Savet 3: U kadi ili pod tušem

Povremeno bi za krzno vašeg psa moglo koristiti osvežavajuće sredstvo za kupanje. Na primer nakon plivanja ili blatnjave kupke. Nije li vaš pas takav avanturista? Tada je pranje 2 do 3 puta godišnje dovoljno. Uvek kupajte psa posebnim šamponom za pse kako biste održali prirodni zaštitni sloj kože. Dobro isperite da biste sprečili svrab i iritaciju.

  • Savet 4 : Posetite salon za negu

Ako krznu vašeg psa treba mnogo nege, dobra je ideja da s vremena na vreme posetite salon za negu. Tamo možete proveriti dlaku vašeg psa, ošišati ga, obrijati ako je potrebno. Uverite se da grumer kod koga dovedete svog psa ima licence za rad. Ovo nije obavezno za otvaranje salona za negu, ali je veoma važno biti siguran u dobar tretman.

  • Savet 5: Izaberite hranu koja utiče na dlaku

Dobra hrana je osnova zdrave i sjajne dlake. Pseće dlake se sastoje od oko 95% proteina. Hrana sa visokokvalitetnim proteinima, dobijenim iz mesa, podržava rast dlake. Osim toga, masne kiseline omega 3 i 6 doprinose održavanju sjajne dlake.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *