Blog o kućnim ljubimcima

7 KORAKA O PRANJA ZUBA VAŠE MAČKE

Dva minuta, dva puta dnevno. Zvuči poznato? Naravno, to je režim mnogih ljudi kada je u pitanju pranje zuba. Previše dobro znamo koliko je važno održavati zube čistim. Nasuprot tome, oštri zubi naših mačaka retko vide četkicu za zube. Dok su im dobri zubi podjednako važni kao i nama.

Šta ti treba?

Pre nego što počnete, dobro je nabaviti prave stvari. Korišćenje sopstvene četkice za zube i paste za zube na vašoj mački je loša ideja. Ljudska pasta za zube je čak i toksična za mačke.

Stavite sledeće stvari na svoju listu za kupovinu:

 • Jastučići od gaze ili četkica za zube
 • Mačja četkica za zube
 • Mačja pasta za zube sa ukusom piletine ili ribe
 • Zabavne igračke kao nagrada
 • Puno vremena i strpljenja

 

 1. Korak: Masirajte obraze

Većina mačaka još uvek može da ceni ovaj prvi korak. Naviknite svoju mačku da bude naopačke. Trljajte obraze, golicajte bradu i potapškajte čelo. Neka ovo bude pozitivan i kratak ritual. Na ovaj način se vaša mačka navikne da pere zube.

 1. Korak: Vežbajte držanje

Najbolja pozicija za držanje vaše mačke dok joj perete zube je da je leđima okrenuta prema vama. Stavite dlan oko vrha vrata i postavite palac i srednji prst na oba obraza. Lagano držite glavu malo nagore, tako da možete lako doći do zuba.

 1. Korak: Četkajte gazom uvijenom oko prsta

Kada vaša mačka nauči ritual, možete pokušati staviti prst u usta. Lagano povucite usnu za obraze i pređite prstom preko zuba. Nekoliko sekundi je dovoljno. Čim ovo uspe, uhvatite četkicu za zube prstom. Odvojite vreme da pustite mačku da se navikne. Ovo olakšava sledeće korake.

 1. Korak: Dodajte pastu za zube

Da li je vaša mačka naviknuta na četkicu za zube? Sledeći korak je navikavanje na pastu za zube. Stavite malo na prst i pustite je da pomiriše. Po mogućnosti birajte pastu za zube sa ukusom koji se sviđa vašoj mački. Opciono, pastu za zube možete sami pomešati sa sokom od tunjevine ili vlažnom hranom. Stavite malo paste za zube na četkicu za zube i ponavljajte korak 3.

 1. Korak: Predstavite četkicu za zube vašoj mački

Vreme je da predstavimo mačju četkicu za zube! Četkice za zube za mačke su male i imaju mekane čekinje, tako da neće oštetiti zube i desni. Nežno trljajte zube četkicom za zube. Opet, budite kratki i nagradite svoju mačku kada prođe dobro.

 1. Korak: Trljajte zube četkicom

Kada se vaša mačka navikne na četkicu za zube i pastu za zube, možete početi sa ribanjem zubića. Dovoljno je nekoliko puta napred-nazad preko spoljnih zuba. Otrljajte desni da biste olabavili zaglavljeni plak. Ne morate da perete unutrašnjost zuba.

 1. Korak: Ponavljajte svakih nekoliko dana

Mački je najbolje prati zube svaki dan. Nakon ove vežbe, nije li to još uvek omiljeni hobi vaše mačke? Ovo je dovoljno da se spreči mineralizacija plaka. Ne žurite i budite strpljivi. Ključ uspeha u četkanju zuba je vreme i strpljenje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *