Blog o kućnim ljubimcima

7 RAZLOGA ZA POSTOJANJE TUPE DLAKE KOD VAŠE MAČKE

Mačje krzno dolaze u svim bojama i kombinacijama, a razlike su beskrajne. Međutim, zdravo krzno bilo koje boje ili šare izgleda sjajno i glatko. Stoga se po krznu često može videti da li je mačka zdrava. Ako je krzno hrapavo ili tupo? Onda možda nešto nije u redu sa vašom mačkom. Tupo krzno može imati različite uzroke.

  1. Opadanje: Bezopasan uzrok tupog krzna je opadanje. Svake godine vaša mačka zimi dobije dodatno gustu dlaku, koju ponovo skine tokom leta. Tokom perioda mitarenja, stare dlake ponekad ostaju u krznu. Zbog toga deluje dosadnije nego što inače jeste. Dakle, ako vaša mačka ima tupo krzno u mitarenju, ne brinite. Češljanjem dlake možete pomoći mački da se oslobodi viška dlake. Učinite to umereno, jer previše češljanja zapravo može dovesti do dodatnog opadanja dlake.
  1. Stres: Pokret, novi drug za igru ili druge promene u životu vaše mačke mogu dovesti do stresa. Mnoge mačke izražavaju stres različitim načinom lizanja. Jedna mačka će se manje lizati i imaće tupu ili masnu dlaku. Druga mačka će se dodatno lizati, što dovodi do gubitka dlake, a ponekad čak i do ćelavosti. Ako mislite da je vaša mačka pod stresom, dobro je da se brzo reaguje.
  2. Neuhranjenost: U teoriji, hrana za mačke koju proizvodi Fokker sadrži sve što je potrebno vašoj mački. Ipak, nutritivni zahtevi po mački se uveliko razlikuju. Mačićima su potrebne različite hranljive materije. Mačka koja ne dobija dovoljno vitamina, minerala i elemenata u tragovima često ima mat kožu ili perut na koži. Prelazak na kvalitetniju hranu koja odgovara godinama vaše mačke ili medicinskim potrebama omogućiće oporavak dlake.
  1. Prekomerna težina: Previše hrane takođe može dovesti do tupog krzna. Mačke sa viškom kilograma često ne mogu da operu celo telo. Na mestima na kojima se mogu razviti prvo tupe i masne dlake kasnije može prerasti u zapetljane i filcane mrlje. Dobra hrana u pravoj količini pomoći će vašoj mački da dobije zdravu težinu.
  1. Zubni problemi: Upala u ustima ili problemi sa zubima čine kupanje mačke bolnim. Tamna dlaka stoga može biti pokazatelj da nešto nije u redu sa zubima. Primećujete li da i vaša mačka teško jede ili ima loš zadah? Onda postoji mnogo razloga da posetite veterinara.
  2. Problemi sa zglobovima: Defekti se razvijaju sa godinama. Starije mačke više spavaju tokom dana, ali pranje bi takođe trebalo da bude visoko na listi prioriteta. Ako primetite da vaš ukućanin sa godinama na krznu na nekim mestima ima tupu dlaku, to može ukazivati na osteoartritis ili probleme sa zglobovima. Pokušajte da pomognete svojoj mački češljanjem ili četkanjem područja do kojih ne može da dosegne, a zatim ih mazite vlažnom krpom od mikrovlakana.
  1. Drugi medicinski uzroci: Alergija, otkazivanje bubrega, buve ili druga stanja mogu dovesti do tupe dlake vaše mačke. Ne znate zašto je uobičajeno tako sjajna dlaka vaše mačke tupa? Uvek posetite veterinara. On će istražiti da li postoji zdravstveno stanje i može prepisati sredstva za oporavak vaše mačke.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *