Blog o kućnim ljubimcima

HIPOALERGENA HRANA ZA PSE: OVAKO MOŽETE PREPOZNATI ALERGIJU NA HRANU

Ima li vaš pas opet ludih pet minuta? Okrećući se, češkajući se po glavi, gotovo akrobatskim pokretima njuška prema boku… Ne, nije ovo ludi čas. Šta je onda u pitanju? Vašeg psa će verovatno svrbeti i učiniće sve što je potrebno da se reši tog svraba. Ako ste sigurni da u njegovom krznu nema buva, možda je vaš ljubimac alergičan na hranu.

Kako prepoznati alergiju i na šta su psi alergični?

Glavni simptom je svrab. Neki psi samo češu uši, drugi provode ceo dan čineći da ih telo ne svrbi. Često su šape psa sa alergijom na hranu malo tamnije, jer se tamo mnogo ližu. Takođe ponekad možete videti crvenu kožu ili pečate u krznu. Veterinar vam može pomoći u postavljanju dijagnoze.

Psi sa alergijom na hranu reaguju na određeni protein. Ovo može biti protein iz mesa, poput piletine ili govedine, ali i protein iz pšenice, kukuruza, pirinča ili soje. Većina pasa sa alergijom na hranu alergična je na govedinu, mlečne proizvode ili pšenicu. Ovo su definitivno proizvodi koje treba izbegavati na hipoalergenskoj ishrani.

Oko 80% pasa razvije simptome alergije u prvoj godini života. Uzgred, psi baš kao i ljudi takođe mogu imati intoleranciju. U tom slučaju, pritužbe su često manje izražene i javljaju se samo ako vaš pas jede veliku količinu hrane na koju je intolerantan. Ipak, hipoalergenska hrana takođe nudi rešenje u slučaju intolerancije.

Vaš pas na dijeti

Da biste saznali na šta je vaš pas alergičan, možete učiniti samo jednu stvar, a to je dijeta. Dajte psu samo hipoalergenu hranu narednih 6 nedelja. Ni parče kobasice, ni pseći keks, ni lepa kost za žvakanje. Nakon 6 nedelja, vaš veterinar će videti da li su se tegobe smanjile. Ako je tako, onda vaš ljubimac zaista ima alergiju na hranu. To znači da ga morate hraniti hipoalergenima do kraja života. Jadno? Ne baš! Hipoalergenska hrana je jednako ukusna i zdrava kao i druge vrste hrane.

Hipoalergenski komadići za pse

Po čemu se hipoalergenska hrana razlikuje od druge hrane? Hipoalergenski komadići sadrže manje različitih vrsta izvora proteina. To su takođe proteini na koje većina pasa nema alergijsku reakciju, poput jagnjetine, ribe, pačetine… Osim toga, hipoalergenska dijeta može sadržati samo hidrolizovane proteine. Ove vrste proteina su kombinovane tako da više ne mogu izazvati reakciju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *