Blog o kućnim ljubimcima

KAKO ODRŽATI ZDRAVU TEŽINU KOD MAČKE

Gledajući vas širom otvorenih očiju, slatko se okreće dok prolazite ili se kotrlja po podu do činije za hranu. Vaša mačka tačno zna kako da vas ubedi da je nahranite. I pre nego što to shvatite, predate joj se molitveno. Ako gledate na ovaj način, nije ni čudo što je najmanje 30% mačaka ima prekomernu težinu. Na ovom blogu ćete pročitati savete za održavanje zdrave težine vaše mačke.

Kada vaša mačka ima višak kilograma?

Optimalna težina se razlikuje po mačkama. Opšte pravilo je da rebra ne bi trebalo da budu vidljiva, već ih treba lako opipati. Zapamtite da za mačku čija je idealna težina 4 kilograma, dodatnih 2 kilograma znači da je 50% predebela. Ako to uporedite sa čovekom koji ima 80 kilograma, to je jednako 40 kilograma viška. Ta 2 kilograma sigurno nisu tako bezopasna kao što izgledaju.

Najčešće opasnosti od gojaznosti kod mačaka su dijabetes, problemi sa srcem, plućima, zglobovima i masna jetra. Osim toga, mužijaci koji su previše debeli češće pate od kamena u bešici, a mačke imaju cistitis. Prekomerna težina može čak skratiti očekivani životni vek za 3 do 5 godina. Dovoljan razlog da ne dozvolite prekomernu gojaznost vaše mačke.

Uzroci gojaznosti kod mačaka

Gojaznost može imati različite uzroke. Na primer, nakon sterilizacije, energetske potrebe vašeg mini tigra smanjuju se za 20-30%, dok se apetit povećava. Štaviše, što je vaša mačka starija, to se manje kreće. Bolest takođe može igrati ulogu u razvoju prekomerne težine. Stoga, uvek se prvo obratite svom veterinaru ako vidite da se vaša mačka previše udebljala.

Kako osiguravate da vaša mačka ostane (ili postane) vitka?

Jede manje i ima više aktivnosti. To je ključ zdrave težine. Ali to je lakše reći nego učiniti. Pravilo 1 za mačke je da nikada ne bi trebalo da budu na dijeti. Najbolje je za mačku da izgubi 1% svoje težine nedeljno. Vaš veterinar vam može pokazati kako je najbolje to učiniti.Naravno da imamo savete kako da olakšate mršavljenje.

  1. Igra: Da li je jedina vežba koju vaša mačka ima da se kreće između posude za hranu i mesta za spavanje? Izazovite je na igru. Štap od perja, lampa ili miš igračka sa mačjom metvicom stimulišu lovački instinkt. Skrivanje komada na različitim mestima u kući takođe izaziva kretanje. Tajno spustite grudvice i mačji nos će ih otkriti.
  2. Obroci za hranjenje: Neograničeno hranjenje funkcioniše za neke mačke, ali nije opcija ako vaša mačka ima višak kilograma. Zato neka se vaš ljubimac navikne na obroke. Podelite hranu na najmanje 3, ali poželjno na više malih obroka dnevno. Na ovaj način ćete tačno znati koliko vaša mačka jede.
  3. Izađite napolje: Mačke u zatvorenom prostoru su često gojaznije od mačaka koje se igraju napolju. Napolju postoje ptice koje vrebaju, insekti koje treba uloviti i leteće lišće za kojima treba trčati. Drugim rečima, više kretanja. Ako smatrate da je opasno ostavljati mačku napolju, možete ograditi baštu ili balkon mrežom kako biste sprečili njeno bekstvo. U zatvorenom prostoru, uverite se da imate visok grebajući stub ili daske na zidu za lep skok. Što više izazova, to bolje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *