Blog o kućnim ljubimcima

KONTROLNA LISTA: OVO JE ONO ŠTO VAM TREBA KADA ZELITE DA IMATE MAČE

Konačno je došlo vreme. Dobićete novo mače! Kada prvi put unesete tako malo milo mače u svoj dom, zapitaćete se šta vam sve treba. Koja hrana je najbolja za rast, koliko kutija za otpatke vam je potrebno i koje igračke odgovaraju mačetu? U ovom članku ćete pronaći pregled svega što trebate nabaviti pre nego što vaše mače počne da živi sa vama.

Osnovne potrepštine za vaše mače

Vašem novom mačetu će trebati hrana, voda i mesto za nuždu. Ovo je korisna polazna tačka kada počnete da kupujete stvari za svoje mače. Budući da su to osnovne životne potrebe, važno je izabrati kvalitet. Trebali biste uživati u njemu godinama koje dolaze. Stavite ove stavke na svoju listu za kupovinu:

 • Hrana: Odaberite hranu dobre marke. Ako je potrebno, pitajte uzgajivača kojom hranom se vaše mače hrani. Možete nastaviti da hranite ovom hranom neko vreme, sve dok se polako ne prebacite na marku po vašem izboru. Kod Ambrosia ćete pronaći posebne uzorke koji vam omogućavaju da se upoznate sa našom hranom za mačiće.
 • Posuda za hranu: U principu, jedna posuda za hranu je dovoljna za mače, ali je praktičnije imati dve. Na ovaj način ih možete oprati zauzvrat. Odaberite posudu za hranu od metala ili keramike. Plastika na kraju poprimi miris, a vašem mačetu se to ne sviđa. Uverite se da je činija za hranu niska i široka da brkovi vašeg mačeta ne dodiruju ivicu.
 • Posuda za piće: Činija za piće mora ispunjavati iste zahteve kao i činija za hranu. Posude sa vodom najbolje je postaviti na različita mesta u kući. Ne stavljajte posudu za vodu pored posude za hranu, jer je verovatno da će vaše mače odbiti da pije iz nje.
 • Kutija za nuždu: Potrebna vam je najmanje jedna kutija za nuždu po mačetu. Otvoreni ili poklopljeni mogu učiniti oboje, ali u ovom drugom slučaju uklonite ventil iz posude. Na ovaj način vaše mače ne mora da traži svoju kutiju za nuždu i može tiho naučiti gde da ide u kupatilo.
 • Mačja korpa: Za mlade mačiće bolje je ne uzimati korpe za mačke koje stvaraju grudvice. Pređite na ovo samo ako ste sigurni da vaše mače neće jesti korpu. Izbor kamenja, silikatnih ili drvenih peleta je ličan. Nikada ne kupujte krevet sa dodatnim mirisom, jer će to uplašiti vaše mače

Dodatni raspored mačića

Sada kada imate osnovne potrepštine za svoje mače na listu stavite sledeće stavke:

 • Grebanje: Ako više volite da vaš nameštaj ostane netaknut, pametno je kupiti grebanje ili dasku. Za ovo postoji nekoliko opcija. Od okruglog bureta sa mestima za spavanje do drveta za penjanje u kojem vaša mačka može uživati.
 • Spavanje: Mekana plišana korpa, viseća mreža na grejaču ili kartonska kutija sa peškirom. Vaše mače će spavati svuda. Ako tražite mesto za spavanje za svoje mače, posebno pogledajte svoj budžet, jer je na tome lako uštedeti.
 • Igračke: Igra je neophodna za mačku, a još više za mlado mače. Neka vaše mače iskoristi svoju energiju sa štapom od perja, igračkom miša ili zveckajućom loptom. Dobro je znati da je većina mačića takođe veoma zadovoljna papirom ili žirom iz šume.
 • Putna korpa: Korisna ako idete po svoje mače, ali i ako mora da ode kod veterinara. Dobra putna korpa je dovoljno prostrana, dobro se zatvara i ima nekoliko rupa za zavirivanje.
 • Ostalo: Konačno, postoje različiti predmeti koji vašem mačetu neće odmah trebati, ali koji će vam biti od koristi u budućnosti. Zamislite ogrlicu (sa oznakom adrese), sredstvo za uklanjanje glista i uklanjanje fluksa, četku za krzno, mačji češalj, makaze za nokte i poslastice.

Neka okruženje bude udobno

Novo mače ne zahteva samo nove stvari, već i dom u kome može udobno da živi. Pre nego što vaše mače stigne u vaš dom, proverite sledeće tačke:

 • Sigurnost: Mače u prvim mesecima je kao dete koje pokušava sve. Držite prozore i vrata zatvorenim da biste sprečili bekstvo, sredite male predmete i uverite se da vaše mače ne može pasti ili zaglaviti iza bilo čega. Podignite zavese i pokrijte kauč ako vam je drag.
 • Odmor: Napuštanje gnezda i završetak na novom mestu teško je za vaše mače. Zato joj ponudite mnogo odmora posebno tokom prvih nekoliko dana. Ako živite u velikom stanu, neka vrata možete držati zatvorena kako se vaše mače ne bi izgubilo. Takođe, ne dozvolite da se vaša deca još igraju sa mačetom. Kasnije će za to biti dovoljno vremena.
 • Obrazovanje: Odgajanje vašeg mačeta je možda najteži deo. Ipak, važno je početi sa ovim od prvog dana. Nagrade najbolje funkcionišu kod mačaka. Podučavanje lepom ponašanju mnogo je lakše nego odvikavanje od lošeg ponašanja. Zato pokušajte da izazovete pozitivno ponašanje i nagradite ga kada vaše mače uradi nešto lepo. Najbolje je ignorisati loše ponašanje što je više moguće.
 • Čistoća: Mačke instinktivno počinju da traže mesto gde mogu iskopati rupu kako bi vršile nuždu već od 4 nedelje. Ne morate da trenirate svoje mače za toalet. Pametno je postaviti korpu za nuždu u blizini.

Kompletna lista za vašeg novog člana

Mnogo toga vam se dogodi kada nabavite mače. Ipak, želimo da vas obavestimo da je ovo divno vreme. Vaše mače je veoma razigrano, slatko i zauzeto otkrivanjem svega. Da bi vam ovo olakšao, Ambrosia ima posebnu hranu za mačke i mačiće. Ovi mali komadi osiguravaju optimalan rast i podržavaju imunološki sistem. Na ovaj način će vaše mače odrastati zdravo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *