Blog o kućnim ljubimcima

LAKO SVARLjIVA HRANA ZA VAŠU MAČKU

Dok uživate u obroku za stolom, vaša mačka će vas gledati molećivim očima. Može li, molim vas, malo vašeg mleka / sira / slanine? Naš savet je da ne popuštate u tome! Hranu koja je dobra za nas često je teško svarljiva za vašu mačku. Ali koja je hrana lako svarljiva? Na ovom blogu možete pročitati sve o svarljivosti hrane za mačke.

Dobra hrana za zdravu mačku

Tamo gde vaša mačka uglavnom obraća pažnju na ukus idete na kvalitet. Ali kako da znate da li je hrana kojom hranite vašeg ljubimca dobra? Za to morate pratiti stolicu vaše mačke. Ako je suviše tanka ili previše čvrsta, to je znak da vaša mačka nije u stanju da pravilno svari hranu.

Dlaka je takođe dobar odraz kvaliteta hrane. Tupa dlaka i veliki gubitak dlake često ukazuju na nedostatak vitamina i minerala. Pravilna ishrana osigurava sjajnu dlaku. Što vaša mačka ima više sjaja, ona je zdravija!

Odaberite hranu koja odgovara vašoj mački

Šta mora zadovoljiti dobra hrana?

Prvo, važno je kupiti hranu koja je prilagođena potrebama vaše mačke. Na primer, mačićima je potrebno više proteina i drugih vitamina nego odrasloj mački. A kada vaša mačka dostigne respektabilnu starost, njenom starijem telu je potrebna dodatna podrška za zdrave zglobove i dobru funkciju bubrega.

Da li vaša mačka uglavnom živi u zatvorenom prostoru?

Tada se preporučuje posebna hrana za zatvorene mačke. Ovo sadrži manje kalorija, ali neophodnu količinu vitamina i minerala. Na ovaj način sprečavate višak kilograma, dok vaša mačka ostaje zdrava. Bogato životinjskim proteinima i mastima, malo ugljenih hidrata.

Mačke su mesožderi. U prirodi jedu samo meso. Da bi zadovoljila svoje prirodne nutritivne potrebe, vašoj mački je stoga potrebna hrana sa puno životinjskih proteina. Mast je takođe važna za vašu mačku. Važan je izvor energije i obezbeđuje esencijalne masne kiseline za održavanje zdravlja. Ugljeni hidrati se teže vare u telu mačke. Pa ipak, oni su neophodni da bi stolica imala čvrstu strukturu i takođe snabdevaju mozak glukozom. Međutim, da li je prvi sastojak na etiketi zrno, kukuruz ili pirinač? To znači da  verovatno ima mnogo (previše) ugljenih hidrata u hrani.

Digestibilnost ishrane

Kao što je pomenuto, meso je najlakše varljivo za mačke. Što je veći sadržaj mesa u hrani, to bolje. Zgodan trik za utvrđivanje da li je hrana za mačke visoko svarljiva jeste da pogledate preporučenu količinu dnevno za težinu vaše mačke. Što manje morate hraniti mačku dnevno, bolji je kvalitet. Dobra ishrana – sa lepim ukusom – doprinosi srećnoj mački.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *