Blog o kućnim ljubimcima

MENjANjE ZUBA KOD MAČIĆA

Mačka sa klimavim zubima? Ne, mi ih još ne poznajemo. Ipak, baš kao i ljudi, mačići zamenjuju mlečne zube sa pravim zubima. Ali tamo gde ponekad smišljamo kreativna rešenja za vađenje mlečnih zuba – pomislite na vezani konopac za kvaku od vrata, tako nešto nemamo kod mačke. Pročitajte više o tome kako sve funkcioniše i sa kojom hranom možete hraniti svoje mačiće, u procesu ispadanja mlečnih zubića.

Ovako izgledaju zubi mačića

Mačići se rađaju bez zuba. Kad napune 3 do 4 nedelje, pojaviće se prvi mlečni zubi. Sa 12 nedelja prisutni su i svi mlečni zubi. Primarni zubi mačića sastoje se od 26 elemenata:

  • 12 sekutića
  • 4 očnjaka
  • 10 malih kutnjaka

Već oko 3 meseca prednji zubi mogu ustupiti mesto stalnim zubima. Trajni očnjaci i kutnjaci pojavljuju se nakon 5 do 6 mjeseci. Time se stvaraju i 4 velika kutnjaka koja mačke koriste za kidanje plena.

Kako primećujete promenu?

Da li sada mislite „Kako je čudno, moje mače nikada nije promenilo zube?“ To i ne čudi. Obično ne primećujete velike promene kod mačića. Gutaju mlečne zube koji ispadnu. Ponekad se dogodi da vaše mače izgubi labavi zub tokom igre, koje ćete pronaći na podu. Jedini simptomi koji se ponekad javljaju su da mačići žele više da grizu, malo sline ili neprijatan zadah. To je normalno. Odmah naučite svoje malo mače da grickanje nije normalno ponašanje. Kod mlečnih zuba, komadići i dalje osećaju ljubav, ali sa oštrim zubima brzo mislite drugačije. Igračka za žvakanje čini čuda!

Mogući problemi tokom ispadanja mlečnih zubića

Kao što je pomenuto, mačići obično menjaju zube a da niste primetili. Ipak, stvari mogu krenuti naopako. Zbog toga je važno imati redovne preglede kod veterinara. Ovo su najčešće abnormalnosti kada je reč o  zubima mačića:

  • Mlečni zubi ostaju na mestu: Ako mlečni zub ne ispadne sam, veterinar ga mora izvaditi. Naročito očnjaci ponekad ostaju duže nego što je planirano.
  • Elementi koji nedostaju: Neke mačke nemaju potpune zube. To može biti zato što zubi ili kutnjaci nisu napravljeni ili zato što su zaglavljeni u desnima. U ovom drugom slučaju, veterinar može pomoći da se oni izvade.
  • Odstupajući položaj: Kada zubi nepravilno rastu, to može izazvati velike probleme. Na primer, ako je donji očnjak predaleko, naškodiće nepcetu. Ovo nije samo bolno, već i izaziva upalu.
  • Ispod ili preko ugriza: Ako vilice nisu uredno jedna iznad druge, dobra stomatološka nega je izuzetno važna. Zubi se neće trljati jedan o drugi tokom jela, što dovodi do stvaranja više plaka.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *