Blog o kućnim ljubimcima

MOGUĆI UZORCI PROMENE BOJE DLAKE KOD VAŠE MAČKE

Upomoć, dlaka moje mačke menja boju! Ne, naravno ne toliko da više ne prepoznajete svog kućnog malog tigra na ulici kada je sretnete, ali ipak. U početku je bila intenzivno crna, a sada joj krzno izgleda smeđe. Iako nije uobičajeno, mačje krzno može zaista promeniti boju tokom svog života. Na ovom blogu možete pročitati nekoliko mogućih uzroka.

  1. Od mačića do odrasle mačke

Većina mačića rođena je sa bojom krzna koje imaju i kao odrasla mačka. Neke sorte su izuzetak od ovoga. Ragdoll i Sijamske često se rađaju beli, a kasnije se pojavljuju karakteristične boje na licu, nogama i repu. Rusko plavo – sa tipičnim „plavim“ krznom – često se rađa sa šarama na krznu koje kasnije nestaju.

  1. Od mlađih do starijih

Kod starih mačaka krzno ponekad blago menja boju. Generalno, možemo reći da od oko 12 godina mačja dlaka postaje malo tvrđa i tanja. Dobra nega je tada izuzetno važna. Suvo krzno se može brže zapetljati i zato ga treba redovno proveravati ili četkati. Starost dlake takođe se može malo promeniti sa godinama. Ne očekujte potpuno drugačiju boju, već neke sive brkove i trepavice.

  1. Problemi sa kožom, buve i sunce?

Promena boje dlake vaše mačke može ukazivati na infekciju kože ili alergiju. Dlaka se ne menja zbog problema sa kožom, već zato što se vaša mačka pere češće nego obično. Kako se to dešava? Pljuvačka vaše mačke sadrži smeđe pigmente koji potiču od starih crvenih krvnih zrnaca. Ako se vaša mačka pere mnogo češće nego obično, ti pigmenti će se zalepiti za dlaku. Dobro je znati da buve izuzetno svrbe i da stoga mogu dovesti do dodatnog lizanje – i drugačije boje dlake.

  1. Sunce

Da li vaša crna mačka voli da uživa na suncu? Tada joj krzno može postati crvenkastosmeđe. Baš kao što je vaša kosa svetlija nakon letnjeg perioda, to se ponekad dešava i sa mačkama. Budite oprezni sa predugim sunčanjem sa mačkom. Crno krzno upija mnogo toplote i stoga može dovesti do pregrevanja. Mesto u hladu je isto tako lepo!

  1. Ishrana

Dobra ishrana direktno doprinosi zdravom stanju dlake. Dlake su sjajne, mekane i leže ravno na koži. Iako se prava promena boje dlake kao posledica hrane retko javlja kod mačaka, prirodna boja dlake izgleda intenzivnije ako je dlaka zdrava. Dodatna prednost je što mačke koje dobijaju visokokvalitetnu hranu manje prosipaju dok jedu. To štedi usisavanje.

Tvoja krznena mačka

Vidite li da dlaka vaše mačke menja boju i ne znate zašto? Uvek prvo pitajte veterinara. On može isključiti bilo kakve alergije, nedostatak ili infekcije. Dobra hrana takođe može učiniti čuda za lepo krzno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *