Blog o kućnim ljubimcima

MOGUĆI UZORCI PROMENE BOJE DLAKE KOD VAŠEG PSA

To je čudno. Od jednog trenutka do sledećeg, izgleda da je dlaka vašeg psa drugačije boje. Naravno, ne govorimo o holivudskim scenama gde psi dobijaju ružičastu boju. Ovde je reč o vašem vernom prijatelju koji iznenada izgleda da ima crveni, narandžasti ili žuti sjaj umesto intenzivnog crnog ili svetlo belog. Na ovom blogu možete pročitati više o promeni boje dlake kod pasa.

Promena boje dlake kod odraslih pasa

Dlaka vašeg psa može se menjati tokom čitavog života. Na primer, mladi štenci često još nemaju konačnu boju, a stariji psi ponekad sede. Ali odrasli psi u principu ne bi trebalo da menjaju boju. Da li vidite beznačajnu promenu boje dlake kod svog belog ili crnog psa? Onda je pametno saznati zašto. Navodimo 4 promene i njihove moguće uzroke:

  1. Krzno ima crveni ili smeđi sjaj

Kada pas promeni krzno između godišnjih doba, između dlake ima mnogo mrtve dlake. Mrtve dlake uvek imaju svetliju boju, pa se čini da vaš crni pas odjednom ima crveni ili smeđi sjaj. Nema razloga za brigu. Kada se mitarenje završi, videćete da će se ponovo pojaviti poznato crno krzno.

  1. Dlaka je tupa ili suva

Prehrana ima veliki uticaj na dlaku vašeg ljubimca. Nedostatak lako svarljivih proteina, aminokiselina, vitamina, minerala ili elemenata u tragovima odmah se odražava na stanje dlake. Postaje tupa i može se osećati suvom. Rešenje je prelazak na kompletnu visokokvalitetnu hranu. Prva poboljšanja ćete videti za nekoliko nedelja. Ne samo na dlaci, već i u celokupnom stanju vašeg psa.

  1. Krzno ima narandžasti sjaj

Vidite li narandžasti sjaj na krznu vašeg psa? Tada se može dogoditi da hrana sadrži beta karoten. Da, ovo je zaista supstanca koja šargarepi daje narandžastu boju. Posebno kod pasa sa belom dlakom, beta karoten može brzo da prođe kroz dlaku. Rešenje ove promene boje je traženje namirnica bez beta karotena.

  1. Krzno ima žuti sjaj

Žuti sjaj u dlaci obično uzrokuje bakar u hrani. Ovaj materijal se koristi, između ostalog, kako bi komadići trajali duže. Međutim, bakar je neophodan mineral za pse. Zbog toga nije moguće u potpunosti to izbeći. Zato, druga vrsta hrane – sa manje dodatog bakra – može smanjiti promenu boje dlake.

Razvrstajte uzroke promene boje dlake na vašim psima

Kao što vidite, uzrok promene boje dlake kod pasa obično leži u hrani. Prelazak na drugu, visokokvalitetnu hranu je stoga odlično rešenje za vraćanje dlake vašeg psa u prvobitno stanje. Ponekad je za podsticanje nove pigmentacije potreban prirodni dodatak sa dodatnim hranjivim materijama. Veterinar vam može savetovati isto ovo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *