Blog o kućnim ljubimcima

NA OVAJ NAČIN MOŽETE PREPOZNATI I SPREČITI DA SE KRZNO MAČAKA OSEĆA

Malo kupanje, veliko kupanje. Ako je neka životinja zauzeta negovanjem, to je mačka. U proseku, mačke provode sat vremena dnevno perući i sređujući svoje krzno. Zato izgleda odlično. Stoga, ako vaša mačka pati od zapetljavanja ili čak filcanja, postoji velika šansa da nešto nije u redu. Na ovom blogu možete pročitati šta mačka oseća, kako se javlja i šta možete učiniti da sprečite loš miris krzna vaše mačke.

Šta je filcanje na mačkama?

Mačje krzno se sastoji od hiljade dlaka. Obično te dlake leže uredno jedna do druge, ali ponekad se zapetljaju. Ako ste ikada imali zamršenu kosu, znate koliko je teško raspetljati je. Osećaj kod mačaka nastaje kada takav čičak postane sve čvršći i u njega se zaplete više dlaka. Na kraju se formira ploča koju nikako ne možete iščešljati. Filc je bolna stvar za vašeg kućnog tigra. Koža ispod filcanog mesta se čvrsto steže, što stvara bolan pokret. Retko se može viditi filcanje kod zdravih mačaka. Skoro uvek postoji osnovni (medicinski) uzrok. Ako u krznu vaše mačke pronađete tvrde komade, pametno je otići veterinaru. Ovo su mogući uzroci filcanja:

  • Duga dlaka: Duže i punije krzno se teže pere. Osim toga, dugodlake rase poput Persijske ili Exotic-a često imaju kratke noseve, što otežava pranje.
  • Starost: Starost dolazi sa manama, pa tako i mačke. Bolni zglobovi i manje fleksibilni mišići znače da vaša mačka više ne može uraditi sve sama. Rizična mesta su pazuh, zadnjica i zadnji deo leđa.
  • Gojaznost: Čak i mačke sa viškom kilograma često se ne mogu pravilno oprati. Kod predebelih mačaka matiranje se obično razvija neposredno iznad repa, na leđima i bokovima.
  • Loše zdravlje ili bol: Problemi sa bešikom, loši zubi ili pomereni pršljenovi česti su razlozi da se mačka više ne pere pravilno.
  • Suv vazduh: mačja dlaka je zimi često najdeblja. U kombinaciji sa suvim vazduhom, zaplete se i ponekad pretvore u velike komade filca u roku od nedelju dana.

Dobra hrana može učiniti čuda za neke mačke. Što je bolje stanje krzna, manja je mogućnost mršenja dlake. Da li vas zanima koja hrana najbolje odgovara vašoj mački?

Filc je ponekad teško uočiti golim okom. Osećate to samo kada temeljno mazite mačku i naiđete na teške tačke. Nije li vaša mačka takva plišana životinja?

Uklonite i sprečite mrlje od filca

Početni filc se može ukloniti češljem sa gvozdenim zupcima. Nastavite s oprezom jer je snažno povlačenje vrlo bolno za vašu mačku. Ponekad pomaže ako stavite malo kukuruznog skroba na mesto filca i nežno raspetljajte filc. Brijanje je često jedina opcija za velike površine filca. Za ovo je najbolje da odete u profesionalni salon za negu mačaka. Ako se mačka oslobodila filcanja, prirodno želite da sprečite da se to ponovo dogodi. To počinje tako što ćete pažljivo pratiti da li se vaša mačka svuda liže. Ako vidite da vaš ljubimac preskače mesta, pokušajte da ih golicate da biste pokrenuli lizanje. Dugodlakim, starim ili mačkama sa prekomernom težinom može se pomoći češljanjem područja gdje se brzo stvara filc. Na ovaj način uklanjate zamršene loptice pre nego što se osete.

Dobro za zdravo krzno

Hrana je izuzetno važna u borbi protiv suvog krzna i zapetljavanja. Proteini, omega 3 i omega 6 masne kiseline i cink neophodni su za zdravu kožu i dlaku.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *