Blog o kućnim ljubimcima

OVAKO PSI MENjAJU ZUBE

Čini li vam se da je vaše štene dosta vremena provodi na „grickanju stvari“? Velike su šanse da je zauzet menjanjem zuba. Štenci su poznati po tome što mnogo grizu. Oni to rade kako bi istražili svoju okolinu. Ovo žvakanje se ponovo povećava tokom perioda promene. Ali kako se zubi menjaju kod pasa?

Zubi pasa

Kada vaše štene napuni 3 nedelje, počinju da se pojavljuju prvi zubi. Mlečni zubi su potpuni oko 3 meseca. Vaš mali ljubimac će tada imati 12 prednjih zuba, 4 očnjaka i 12 malih kutnjaka. Od 4 meseca pa nadalje počinje promena zuba za odrasle. Prvo su prednji zubi, zatim mali kutnjaci i očnjaci. Dolaze i stalni veliki kutnjaci. Oko 6 meseci zubi vašeg šteneta se sastoje od

  • 12 prednjih zuba
  • 4 očnjaka
  • 16 malih kutnjaka i
  • 8 do 12 velikih kutnjaka

Da li je vaš pas već star 6 meseci i pita se kada možete sve te mlečne zube predati vili zubić? Onda vas nažalost moramo razočarati. Obično psi jednostavno progutaju mlečne zube čim ispadnu.

Problemi sa promenom zuba šteneta

Kako primećujete promenu? Tokom prelaznog perioda, štenad ima dodatnu sklonost da žvaće i grize. Naučite svog psa da ne sme da grize ruke. Ponekad štene takođe pati od dijareje i proizvodi više pljuvačke. Ovo je bezopasno. Kod pasa sa uspravnim ušima ponekad se može videti da proizvode više pljuvačke tokom promene zubića. To je zato što je vašem štenetu potreban kalcijum za stvaranje novih zuba. Dobra hrana sadrži dovoljno kalcijuma da podrži ovaj proces.

Obično promena zuba kod štenaca ide sama po sebi. Jedini problemi koji se javljaju su mlečni zubi koji sami ne ispadaju, previše ili premalo odraslih zuba i abnormalni položaj čeljusti. Manje sorte, kao npr Shih-Tzu i Jorkširski terijer imaju relativno veću verovatnoću da imaju problema sa zubima prilikom celog procesa. Ako niste sigurni da li nešto nije u redu, svakako posetite veterinara radi stomatološkog pregleda. Na ovaj način ćete sprečiti bolne infekcije.

Pranje zuba

Tokom promene pametno je dozvoliti vašem psu da se navikne na negu zuba. Ovo će vam omogućiti lakše pranje stalnih zuba, ali budite oprezni i nemojte još koristiti četkicu za zube. Dovoljno je samo podignuti usne, pustiti ih da probaju pasju zubnu pastu i protrljate zube prstom.

Zubna nega i hrana

Što se tiče hrane, najbolja opcija je da svom štenetu date posebnu hranu za uzgoj pasa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *