Blog o kućnim ljubimcima

OVO JE IDEALNA TEŽINA ZA MAČIĆE I MAČKE

U prvim nedeljama života vaših mačića možete pratiti kako rastu iz dana u dan. Verujte nam kada kažemo da ne samo da tako izgleda, već i jeste. Posebno u prva četiri meseca, male loptice brzo prerastu u prave mini tigrove. Ali koliko brzo treba da raste mače? A koja je idealna težina kada vaša mačka dostigne punoletstvo?

Rast mačića

U proseku, mače pri rođenju teži oko 100 grama. Zaista, to je isto toliko (ili malo) koliko i unca mesa kod mesara ili količina komada koje može pojesti za 2 do 3 dana kao odrasla osoba. U prve 4 nedelje mače će piti samo majčino mleko. Čim se pojave prvi mlečni zubi, možete preći na čvrstu hranu za mačiće. Do 4 meseca mače će brzo dobiti na težini. Oko 100 grama nedeljno. Mače od 10 nedelja teži prosečno 1100 grama, a mače od 20 nedelja oko 2200 grama. Nakon 20 nedelja, stopa rasta se značajno smanjuje, iako mačići nastavljaju da rastu do 1 godine. Nakon toga, većina mačaka je potpuno odrasla. Težina će se i dalje povećavati, zbog jačanja kostiju i mišića.

Odrasla mačka ima prosečnu težinu

Odrasle mačke teže u proseku između 3,6 i 4,5 kilograma. Ženke su obično malo lakše, mužjaci nešto teži. Naravno da se ova težina odnosi samo na kućnu mačku. Na primer, sijamska je mala rasa, prosečna odrasla mačka teška oko 3 kilograma. Maine Coon, s druge strane, otkucava najmanje 5-7 kilograma na vagi. Osim toga, razlike među mačkama su velike. Na primer, mačka teška 2,5 kilograma može biti zdrava koliko i mužjak težine 8 kilograma. Ono što je najvažnije, težina je prilagođena stasu vaše mačke.

Procenite idealnu težinu vaše mačke

Možete proveriti da li vaša mačka ima zdravu težinu na osnovu takozvane „ocene telesnog stanja“. Ovde procenjujete težinu na osnovu nekoliko spoljnih karakteristika. Za mačku sa idealnom težinom, to su sledeći faktori:

  1. Rebra nisu vidljiva, ali se lako mogu opipati
  2. Gledano odozgo, vaša mačka ima izražen struk
  3. Ima malo sala na trbuhu ili minimalno uvlačenje stomaka

Ne osećate rebra vaše mačke ili je struk nevidljiv? Onda vaša mačka verovatno ima višak kilograma. Posavetujte se sa veterinarom da biste saznali da li vaša mačka ima manju težinu ili ima višak kilograma.

Kastracija ili sterilizacija i povećanje telesne težine

Nakon kastracije vašeg mačka ili sterilizacije vaše mačke, hormonska ravnoteža u telu se menja. Za većinu mačaka to znači da brže dobijaju na težini. Drugim rečima, potrebno im je manje hranljivih materija. S druge strane, apetit se često povećava. Velike su šanse da će vas vaš ljupki prijatelj čitav dan milovati po nogama ili buljiti u vas molećivim očima, s jedinom svrhom da vas natera da napunite činiju za hranu. Koliko god da je teško, ne predajte se ovome. Svaki dan 10 grama više hrane u posudi, jednako je oko 20% više hrane. Pre nego što to shvatite, vaše nekada tako aktivno mače pretvoriće se u kopiju Garfielda.

Na ovaj način održavate zdravu težinu svoje mačke

Jedenje i vežbanje – baš kao i kod ljudi – utiču na težinu vaše mačke. Mačke koje ne dobijaju više hrane nego što im je potrebno i koje se svakodnevno igraju (napolju), održavaju svoju težinu. Da li želite da dozvolite mački da smrša? Na ovom blogu možete pročitati o uobičajenim uzrocima gojaznosti i kako možete pomoći svojoj mački da postigne idealnu težinu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *