Blog o kućnim ljubimcima

POREKLO PERUTI KOD PASA

POREKLO PERUTI KOD PASA

Sada kada se bliže hladni dani, mnogi ljudi ponovo doživljavaju suvu kožu. Ali da li ste znali da psi ispod krzna takođe mogu patiti od suvoće koze i peruti? Međutim, pošto je njihova koža prekrivena debelim snopom dlake, to je mnogo manje primetno nego na vama samima. Ipak, to je uznemirujuća bolest koja može dovesti do svraba, češanja i pečata na krznu. Na ovom blogu možete pročitati kako prepoznati suvu kožu vašeg psa i šta možete učiniti da to rešite.

Perut u psećem krznu

Da li ste ikada sami imali perut? Tada znate da se bele pahuljice najviše ističu. Suva koža se takođe pojavljuje u vidu pahuljica u dlaci kod pasa. Lako ih je pronaći na tamnoj dlaci, ali manje primetno na svetloj dlaci. Stoga takođe pogledajte na sopstvenoj odeći da biste saznali da li vaš pas ostavlja ljuspice. Još jedan znak da vaš pas ima suvu kožu je često češanje. To može dovesti do pojave bora na koži ili nepravilnih pečata na krznu.

Kako se kod pasa razvija suva perut

Perut se javlja kada je poremećena proizvodnja sebuma na koži. Kod većine pasa koji pate od ljuskave kože, koža proizvodi previše sebuma. Uzrok takve abnormalnosti često je alergija, poremećaj metabolizma ili nedostatak hranljivih materija. Određene sorte su takođe sklonije ljuštenju. Ovo uključuje Zapadnoškotske bele terijere, patuljke i Labrador retrivere. Konačno, buve, uši i grinje u krznu mogu izazvati perut. Da biste saznali šta uzrokuje svrab i suvu kožu vašeg ljubimca, pametno je posetiti veterinara.

Sprečite perut kod pasa

Pseća koža baš kao i ljudska koža treba prave hranljive materije da bi ostala zdrava. Masne kiseline, poput omega 3 i 6, neophodne su za razvoj zdrave dlake. Osim toga, proteini igraju važnu ulogu. Najmanje 30% proteina koje vaš pas dnevno konzumira koristi se za razvoj dlake. Konačno, vitamin A je ključan za rast ćelija kože i regulaciju proizvodnje sebuma. Zato izaberite ishranu koja sadrži sve ove elemente.

Da li se vaš pas redovno kupa? Tada je važno koristiti posebne šampone za pse. Uverite se da šampon ne sadrži hemikalije ili parfeme, jer će oni dodatno isušiti kožu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *