Blog o kućnim ljubimcima

PRAVI KOMADI ZA ZUBE VAŠIH PASA

Zagrizi, progutaj i udalji se! Čim vaš pas ugleda svoj komadić u činiji za hranu, pojavi će se njegov instinkt za preživljavanjem. Čak i pre nego što dvaput trepnete, čini će vam se da u kanti nikada nije ni bilo komada. Vaš pas nema vremena za to. Žvakanje hrane pomaže u održavanju zdravih zuba. Na ovom blogu možete pročitati kakav je učinak dobrog komadića na zube vašeg psa.

Komadići čiste pseće zube

Jedna od prednosti komadića kao glavne hrane za vašeg psa je ta što pomažu u održavanju čistih zuba. Iako je pranje zuba najbolji način čišćenja zuba, ishrana je svakako važan faktor. Tekstura, oblik i veličina komada utiču na njihovo čišćenje.

Što je pas veći, veći je i komad. Velike rase pasa imaju veće vilice od svojih manjih kolega. Logično, ali svakako nešto o čemu treba voditi računa pri izboru vrste hrane koju dajete svom psu. Ako svom psu date premalen komad, verovatno će ga progutati bez žvakanja. To može izazvati stomačne bolove i nadutost. Preveliki komad može učiniti hranu bolnom, posebno kod pasa sa lošim zubima. Komad odgovarajuće veličine osigurava da vaš pas mora žvakati, a da pritom nije potrebno previše truda. Stoga, pre kupovine nove hrane, proverite da li je veličina pogodna za vašeg psa. Na ovaj način ćete mu pomoći da održi zdrave zube.

Tvrdoća hrane za pse

Da biste sprečili nastanak plaka, potrebno je da se delovi hrane ne raspadaju previše lako. Komadići koji se mrve pri žvakanju mogu pogoršati plak, jer u zubima ima ostataka. Presovani komadići često se lako raspadaju, dok su hrskavi komadi tvrđi i vaš pas ih zaista mora žvakati da bi ih usitnio. Zbog toga su za pse sa zdravim zubima hrskavi komadići često bolja opcija.

Moj pas i dalje guta hranu, šta sada?

Da li je vaš pas toliko uzbuđen zbog svojih omiljenih komadića da uprkos pravoj veličini i tvrdoći  i dalje halapljivo jede? Pokušajte da primenite ove savete da biste podstakli žvakanje:

  1. Hrana na mirnom mestu: Što je više ometanja, vaš pas brže jede. Postavite činiju za hranu tako da vaš pas može sam mirno da jede kako bi smanjio žvakanje.
  2. Sakrijte komade: Raširite komade po kući i pustite detektiva da obavi posao. Postavljanjem hrane na različita mesta, gutanje iste jednostavno nije opcija.

Svojim delovanjem i trudom da pas sažvaće hranu, povećavate šanse da će prestati da guta svoje komadiće hrane. Ovo doprinosi zdravim zubima. Dodatna prednost je što se vaš pas brže zasićuje ako jede sporije. Na ovaj način smanjujete mogućnost prekomerne težine.

Izaberite pravi komad

Želite li da znate koji komad odgovara vašem psu? Prvo dobro pogledajte njegovu pasminu, idealnu težinu i oblik vilice.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *