Blog o kućnim ljubimcima

PREPOZNAVANjE, REŠAVANjE I SPREČAVANjE STRESA KOD PASA

Stres. Ako ste ga ikada sami imali, znate da nije lepo patiti od toga. Psi takođe mogu biti pod stresom. Na primer, ako tokom novogodišnje noći moraju da odu kod veterinara ili uz vatromet. Ovaj stres je dosadan, ali obično kratkotrajan. Dugotrajni stres je manje bezopasan. Na ovom blogu možete pročitati kako prepoznati dugotrajni stres kod pasa i šta možete učiniti da vaš pas ponovo postane veseo.

Zbog čega su psi pod stresom?

Postoji mnogo mogućih uzroka stresa kod pasa baš kao i kod ljudi. Dosada, usamljenost, osećaj nesigurnosti i napetosti u kući, sve to dovodi do stresa. Ovaj stres može biti fizički i psihički. Psi koji se ne kreću dovoljno često su pod stresom jer ne mogu potrošiti energiju. Dok psi koji žive u prometnoj kući imaju stres zbog mnogih zvukova koje čuju.

Kako prepoznajete stres kod svog psa?

Stres se kod svakog psa različito manifestuje. Ovi znaci su uobičajeni:

  • Fizički: drhtanje, smrzavanje, slinjenje
  • Vokal: lavež, škripa, urlik
  • Disanje: dahtanje, zavijanje
  • Ponašanje: okretanje glave ili očiju, skrivanje, otresanje, čučanje ili ležanje na leđima
  • Hrana: jede brzo ili ne uzimate vreme da ispraznite činiju, nadutost, dijareja ili zatvor zbog napetosti

Nije svaki signal direktno povezan sa stresom. Pas koji se ušuškava u krevetu i zeva pre nego što zaspi samo se opušta. Zato posebno obratite pažnju na promene u normalnom ponašanju vašeg prijatelja. Ako odjednom vidite da je vaš pas nemiran, dahće više nego obično ili odjednom mnogo laje, dobro je saznati odakle dolazi do te promene u ponašanju.

Rešavanje stresa kod pasa

Dugotrajan stres nije dobar. Ni za ljude, ni za pse. Ako primetite da je vaš pas nemiran duže vreme, najbolje je da o tome razgovarate sa veterinarom. Ovo vam može pomoći da saznate odakle stres dolazi i dati vam savete kako da ga rešite. Jedan od najboljih načina za smanjenje stresa kod vašeg psa je odlazak u šetnju. Tokom šetnje, vaš pas može izgubiti energiju i neko vreme biti potpuno pas. Zbog toga proizvodi hormone sreće koji pomažu u smanjenju stresa. Bonus je i to što se ljudi oporavljaju od lepe šetnje prirodom. Zato zgrabi taj povodac i izađite zajedno. Takođe, uvek pokušajte da razumete zašto je vaš pas pod stresom. Dajući mu dodatnu pažnju u teškoj situaciji na primer prilikom selidbe možete sprečiti veliki stres.

Ishrana i stres

Osim šetnje, žvakanje takođe ima umirujuće dejstvo na pse. Hranjenje vašeg psa kostima može pomoći u smanjenju stresa. Igranje ili rešavanje zagonetki takođe odvlači pažnju od stresne situacije. Dajte svom psu njegove komadiće hrane tako da tokom obroka dobije dodatni izazov. Zabava i (ako je moguće) smanjenje stresa! Naravno, ukusan obrok sam po sebi je svetla tačka u danu vašeg psa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *