Blog o kućnim ljubimcima

PREPOZNAVANJE STRESA KOD VAŠE MAČKE

Drhteći poput slamke u putnoj korpi, razrogačenih očiju koji se kriju iza frižidera ili sa debelim repom zagledanim u susednu mačku. Mačke mogu doživeti stres na mnogo načina. Kratkoročni stres nije problem. To je čak deo instinkta za preživljavanje. Ali mačka koja je nedeljama ili mesecima u režimu preživljavanja pre ili kasnije će imati problema sa tim. Na ovom blogu možete pročitati kako prepoznati stres kod vaše mačke i kako učiniti da se vaš krzneni cimer ponovo ljubomorno opusti.

Zbog čega su mačke pod stresom?

Stres može imati mnogo uzroka. Budući da se mačke vezuju za svoju okolinu, kretanje često donosi stres. Ali nešto tako malo kao novi nameštaj može izazvati paniku kod nekih mačaka. Napetost sa drugim kućnim ljubimcima, dolazak bebe, nepoznati mirisi ili poremećaj u rutini takođe su okidači za stres. S druge strane, nedostatak izazova može dovesti do dosade. Mačke koje ne mogu pokazati svoje prirodno ponašanje na kraju će biti pod stresom.

Kako prepoznati stres kod mačke

Mačke su insajderi. Oni ne samo da pokazuju da se ne osećaju dobro. Ipak, možete prepoznati stres. Najvažniji pokazatelj da vašoj mački nije udobno u krznu je da se ponaša drugačije nego obično. Osim toga, ovo su različiti izrazi stresa kod mačaka:

  • Režeći, šišteći, dahćući ili vrišteći
  • Agresivno reaguje na ljude ili druge kućne ljubimce
  • Ako mokri van kutije za nuždu
  • Opsesivno lizanje, ponekad sve dok se ne pojave pečati
  • Skrivanje ili pokazivanje izuzetno pasivnog ponašanja

Naravno, ovi izrazi stresa takođe mogu ukazivati na zdravstveno stanje. Zato se uvek prvo konsultujte sa veterinarom kako biste bili sigurni šta nije u redu sa vašom mačkom.

Smanjite ili sprečite stres kod vaše mačke

Mačke već u prvim nedeljama života nauče da se nose sa stresom i uznemirenim situacijama. Najbolji način da se izbegne stres je upoznavanje mačića sa mnogo različitih ljudi, okruženja, zvukova i mirisa tokom ove faze socijalizacije. Ovo uči mačku da se bolje nosi sa stresnim situacijama kasnije u životu. Nažalost, nije uvek moguće podići mače od nule. Tada je najbolja opcija pronaći uzrok stresa i rešiti ga. Na primer, obezbedite bezbedno mesto za mačku da se povuče ako doživljava stres. Igra takođe pomaže u smanjenju stresa. Neka vaša mačka lovi pero na štapu za pecanje ili miš igračku kako bi ga razveselila. Na kraju, pokušajte polako naviknuti svog cimera na novu situaciju. Ako imate bebu, možete upoznati mačku sa novim promenama. Takođe pokušajte da oponašate novu situaciju, na primer tako što će doći prijatelji sa bebom. Ovo će naučiti vašu mačku da beba nije pretnja. To možete učiniti sa bilo čim novim.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *