Blog o kućnim ljubimcima

PRVA POMOĆ ZA ŠTENCE

Upomoć, imam štene! Naravno da je zabavno imati tako malog prijatelja u kući. Ipak, morate se nositi i sa mnogim pitanjima. Posebno ako imate psa kao kućnog ljubimca po prvi put. Na primer, koliko brzo štene treba da raste? Kako ga naučiš na toalet? I da li je normalno da vaše štene sve grize? Da bismo odgovorili na vaša najvažnija pitanja, dajemo vam FAFP: Prva pomoć za štence

Upomoć, moje štene piški u kući

FAFP: Obuka o vršenju nužde važan je deo obrazovanja štenaca. Svakako da u početku ovo oduzima mnogo vremena. Da vaše štene ne bi vršilo nuždu u kući, dobro je izaći napolje svaka dva sata. Osim toga, obratite posebnu pažnju na ponašanje koje vaše štene pokazuje. Neposredno pre nužde, psi često njuše tlo i okreću se u krug. Ako vidite da se to dešava, važno je da štene odmah izvedete napolje. Tamo ga možete pustiti da radi svoj posao. Nagradite ovo ponašanje tapšanjem ili poslasticom kako biste naučili svoje štene da je to dobro ponašanje.

Upomoć, moje štene grize moje cipele

FAFP: Sasvim je normalno da štenci grizu i grickaju predmete u kući. Poput beba, otkrivaju svet kroz usta i zube. Ako vaš pas grize stvari koje ne bi trebalo da grize, najbolji način da ovo prebrodite je da privučete pažnju vašeg psa nečim drugim. Na primer, pripremite igračku ili štapić za žvakanje koje možete dati svom štenetu odmah kada vam sažvaće cipele. Da li vas štene grize dok se igrate? Zatim zaustavite igru i stojte mirno. Ovo će sprečiti da griženjem privuče vašu pažnju.

Pomozite, moje štene samo raste

FAFP: Ako vaše štene raste kao ludo, to su zaista samo dobre vesti. Da biste pažljivo pratili njegov rast, važno je redovno vagati štene i odlaziti veterinaru na preglede. Koliko brzo i koliko dugo vaše štene raste zavisi od pasmine. Male pasmine obično sazrevaju oko svog prvog rođendana, veće pasmine rastu 18-24 meseca. Odgajivač vam može reći više o željenom rastu vašeg šteneta. U svakom slučaju, pobrinite se da vaše štene dobije dobru hranu koja podržava razvoj tokom određene faze rasta.

Upomoć, moje štene je nervozno

FAFP: Jedan pas jede sve što mu date, drugi ima osetljiv nos za najbolju hranu. Pre svega, ako imate izbirljivo štene, dobro je da saznate da li za to postoji medicinski uzrok. Infekcije desni ili problemi sa želucem i crevima mogu sprečiti vaše štene da poželi da jede. Ako je sve u redu, možete pokušati da se odviknete od izbirljivog ponašanja. To radite tako što uvek dozvolite da hrana stoji pola sata, a zatim je uklonite. Pokušajte ponovo kasnije u toku dana. Obično je apetit toliko velik da vaš pas ionako počinje da jede.

Upomoć, moje štene je podivljalo

FAFP: Štene koje trči ukršteno po prostoriji, skače protiv vas i poleće kada udari grom. Skoro se pitate da li je poludeo… Ne brinite, ovo su ludih 10 minuta. Skoro svaki pas ima trenutke kada se zaista oslobodi. Zamahuju igračkama, sede mirno i malo kasnije odjure punom brzinom i jure za vlastitim repom. Na sreću, ovo je sasvim normalno ponašanje. Sve što treba da uradite je da obezbedite okruženje i uživate u predstavi koju vaše štene poklanja. Oh, i snimite šta vaše štene namerava. Na taj način možete se ponovo nasmejati za nekoliko godina.

Prva pomoć za štence: sledite svoja creva

Prvi put imati mlado štene u kući donosi mnogo novih iskustava. Iznad svega, zapamtite da je imati štene jako zabavno. Sve dok vaš pas jede, pije, igra se i dobro raste, obično će sve proći samo od sebe. Osim toga, redovno posećujte veterinara kako biste pratili razvoj. Posebno u fazi rasta, dobra hrana je od velikog značaja za vaše štene.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *