Blog o kućnim ljubimcima

SAVETI KAKO DA VAŠA MAČKA PIJE VIŠE TEČNOSTI

Jezerce, česma koja kaplje ili sloj vode pod tušem. Čini se da vaša mačka pije svuda osim iz posude za vodu. Poznato je da mačke loše piju. Nije iznenađujuće, jer su izvorno pustinjske životinje. Zbog toga imaju slabo razvijen refleks žeđi. Ipak, važno je da vaša mačka pije dovoljno tečnosti da ostane zdrava.Pročitajte više o količini tečnosti koje vaša mačka mora da unese u organizam.

Koliko vode je potrebno mački?

Uputstvo za količinu tečnosti koja je potrebna vašoj mački dnevno je 50 mililitara po kilogramu telesne težine. Prosečna kućna mačka od 4 kilograma, stoga, treba da popije oko 200 mililitara. Ako hranite svoju mačku komadima, ona će kroz hranu dobiti oko 5 mililitara vlage. To znači da ostatak vlage mora doći iz vode. Kao što je spomenuto, mačke prirodno imaju slab refleks žeđi. Takođe neefikasno piju. Sa svakim pokretom jezika, samo nekoliko kapi vode ulazi u njihova usta. Ova kombinacija je razlog što mnoge mačke imaju nedostatak tečnosti.

Rizik od nedovoljne vlage kod mačaka

Kako znate da li vaša mačka dobija dovoljno vode? Odgovor ćete pronaći u njenom urinu. U proseku, mačka mokri 2 do 3 puta dnevno. Sa peskom koji stvara grudvice takođe možete obratiti pažnju na dimenzije grudvice. Ako su vrlo male, vaša mačka verovatno pije premalo. Rezultat strukturno premale apsorpcije vlage je da urin vaše mačke ostaje u bešici dugo vremena i postaje veoma koncentrisan. To može dovesti do cistitisa i kamena u bešici, poznatog i kao struvit. Osim toga, vrebaju i problemi sa bubrezima. Možete testirati da li je vaša mačka dehidrirana tako što ćete lagano povući kožu vrata prema gore. Ako se koža ne vrati u roku od sekunde, vaša mačka ima nedostatak vlage. U tom slučaju kontaktirajte veterinara.

Saveti kako da vaša mačka uzima više tečnosti

Iako mačke po prirodi ne piju, možete ih ohrabriti da piju više. Dajemo 5 saveta:

  1. Koristite širu činiju za piće: Većina mačaka ne voli kada njihovi brkovi dodiruju ivicu posude za vodu. To možete sprečiti širom činijom za piće.
  2. Pomerite činiju za piće: Da li je voda za ljubimca pored hrane? Stavite posudu na drugo mesto. Instinkt mačaka nije da piju tamo gde jedu.
  3. Postavite nekoliko činija za piće: Posudu sa vodom postavite na različita mesta u kući. Ako vaša mačka naiđe na vodu „u pokretu“, veća je verovatnoća da će popiti gutljaj.
  4. Dodajte aromu: Da li sami kuvate piletinu ili neko drugo meso? Vodu od kuvanja nemojte bacati, već je ostavite da se ohladi i sačuvajte je za svoju mačku. Velike su šanse da će joj se svideti!
  5. Kupite česmu za piće: Neke mačke privlači pokretna voda. Isprobajte automatsku fontanu za piće da vaša mačka više pije. Na ovaj način vaša mačka dobija dovoljno vlage

Da li vaša kućna mačka jede samo suvu hranu? Zatim pripazite da li pije dovoljno tečnosti. Izmerite vodu i pogledajte koliko vam je ostalo sledećeg dana. Učinite to nekoliko dana da biste stekli dobru predstavu o količini vode koju mačka unosi u toku dana. Zamena vode za mačje mleko? Čak i ako se vašoj mački to sviđa, to nije dobra ideja. Mačje mleko je visoko kalorično, što izaziva višak kilograma. Naravno, dozvoljeno je prskanje u vodi ili kao užina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *