Blog o kućnim ljubimcima

SPREČITE GOJAZNOST KOD SVOG PSA

Dok vaš pas stoji pored činije za hranu, par slatkih očiju gledaju u vas… Kako možete tome da odolite? „Pa, zaradio si poslasticu“, brzo pomisliš. Prepoznatljivo? Za mnoge vlasnike pasa jeste. Koliko god izgledalo bezopasno, istraživanja pokazuju da je sve više pasa predebelo. Uzrok gojaznosti često leži u činiji za hranu. Na ovom blogu možete pročitati kako nastaje gojaznost i šta možete učiniti po tom pitanju.

Idealna težina

Koja je idealna težina psa? Naravno, to se veoma razlikuje po pasmini. Opšte pravilo je da ne možete da vidite rebra, ali možete da ih osetite kada mazite svog psa.Ako su rebra vidljiva, vaš pas je previše mršav. Ako ih više ne osećate, vaš pas verovatno ima višak kilograma. Vaš veterinar vam može pomoći da utvrdite da li vaš pas ima zdravu težinu. Uvek postoje opasnosti od gojaznosti. Čini se tako nevinim, taj dodatni kilogram. Ali imajte na umu da je za psa koji bi trebalo težiti 20 kilograma, 1 kilogram mnogo više nego za čoveka koji bi trebalo težiti 70 kilograma. Ako je vaš pas 20% teži od idealne težine, ovde je reč o gojaznosti. I to je opasno.

Osim neprijatnosti kao što su dijabetes, srčani problemi i istrošenost zglobova, gojaznost ima i nedostatak, kraći očekivani životni vek do 2 godine. Ne želite to svom omiljenom ljubimcu.

Poreklo prekomerne težine i rešenje

  • Starost: Što je vaš pas stariji, to je manje aktivan
  • Pasmina: Pasmine pasa poput zlatnog retrivera, bigla ili koker španijela češće će se udebljati. Hrt je prirodno tanak
  • Sterilizacija i kastracija: Nakon ovih procedura energetske potrebe vašeg psa se menjaju
  • Bolest: Na primer zbog nedovoljno aktivne štitne žlezde ili kao nuspojava lekova

Međutim, mnogo češće je gojaznost rezultat prejedanja. Dodatna poslastica kao nagrada, ostaci hrane i malo više komada nego što je potrebno. Pre nego što to shvatite, pokazivač na skali postaje crven.

Održavajte zdravu težinu vašeg psa

Da li mislite da vaš pas ima višak kilograma? Prvo posetite veterinara. On može tačno odrediti težinu i isključiti bolesti. Ako se pokaže da je vaš pas predebeo, napravite plan akcije. Dobro je znati da se gubitak težine mora odvijati korak po korak. Pas može izgubiti oko 1% svoje telesne težine nedeljno. Kod psa od 30 kilograma to je 300 grama nedeljno.

Pomoću ovih saveta možete olakšati gubitak težine:

  1. Pređite na dijetalnu hranu: Ona sadrži manje kalorija, ali sve vitamine i minerale.
  2. Više aktivnosti: Češće ga izvodite u šetnje, igrajte igre dodavanja ili pustite psa da pliva.
  3. Neka vaš ljubimac sporije jede: Komadići i igračke za hranu će mu uzeti paznju i on će sporije jesti.

Uravnotežena ishrana

Jednom kada vaš pas ima zdravu težinu, važno je da tako ostane. Zbog toga nastavite sa uravnoteženom ishranom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *