Blog o kućnim ljubimcima

SPREČITE ZAČEPLjENjE ANALNIH ŽLEZDA KOD VAŠEG PSA

Da li je „sankanje“ omiljeni hobi vašeg psa? Ne, ne govorimo o sankanju zimi sa puno snega. Reč je o specifičnom ponašanju psa, gde vaš pas klizi po podu zadnjicom. Ako vaš pas to radi često, velika je šansa da pati od blokiranih analnih žlezda. Na ovom blogu možete pročitati kako se to događa i šta možete učiniti po tom pitanju.

Šta su analne žlezde kod psa?

Psi imaju dve vrećice u anusu. Ovo su analne žlezde. Tehnički to nisu žlezde, već vrećice ispunjene supstancom snažnog mirisa. Obično se prazne sa stolicom. Međutim, vaš pas takođe može koristiti tečnost iz analnih žlezda da označi svoju teritoriju. Efikasna metoda, jer za nas kao ljude, tečnost iz analnih žlezda već jako miriše. Samo razmislite kako to izgleda osetljivom psećem nosu.

Kako znate da li su analne žlezde blokirane?

Tipično „sankanje“ je znak da su vašem psu blokirane analne žlezde. Lizanje, grebanje ili grickanje anusa takođe ukazuju na začepljenje. Ovo je bolna stvar za vašeg psa. Ako su vreće dugo bile blokirane, mogu se zapaliti. Tada ćete videti otvorenu ranu i osetiti neprijatan miris. Kada se to dogodi, vreme je da posetite veterinara.

Kako možete sprečiti začepljenje analne žlezde?

Obično se analne žlezde automatski prazne tokom defekacije. Ovde je važno da stolica mora imati odgovarajuću čvrstinu. Ako je previše tanaka ili vaš pas ima dijareju, velike su šanse da će analne žlezde ostati pune. Čak i ako vaš pas ima male ili tvrde izmete, vreće se ne prazne uvek. Dobra ishrana sa dovoljno vlakana je stoga važna za sprečavanje zatvora. Ako vaš pas često pati od začepljenih žlezda i dobra ishrana ne pomaže dovoljno u rešavanju problema, možete naučiti ručno isprazniti analne vrećice. Učinite to pažljivo ili se obratite veterinaru. Preventivno ceđenje takođe može dovesti do upale i drugih problema, a to želite sprečiti. Operacija je takođe moguća. Analne vrećice se tada otvaraju ili uklanjaju, tako da su blokade prošlost.

Dobra hrana za pse sa dovoljno vlakana

Kao i kod mnogih oboljenja pasa, važi i za blokirane analne žlezde: dobra ishrana pomaže u sprečavanju problema. Sve dok vaš pas ima čvrste stolice, analne kese će se automatski isprazniti i ne morate brinuti o začepljenjima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *