Blog o kućnim ljubimcima

VARENjE KOD VAŠEG PSA

Dobro znate da vaš pas voli hranu i vrši nuždu tokom šetnje. Ali šta se dešava između, u telu vašeg ljubimca? To je varenje. Iako je probavni sistem psa sličan ljudskom, postoje i neke stvari drugačije od našeg. Na ovom blogu možete pročitati kako probava funkcioniše kod pasa i kako prepoznati probleme s njom.

Tok varenja kod vašeg psa

Psi žvaću hranu sa zubima. Za razliku od ljudi, usta kod pasa nisu deo digestivnog sistema. Žvakanje služi samo za razbijanje hrane koja može proći kroz jednjak. Pravo varenje počinje u želucu. Ovo je relativno više kod pasa nego kod ljudi. Želudačna kiselina je takođe mnogo jača, što psima olakšava obradu hrane poput kostiju. Kada želudac obradi hranu u tečnu pastu, nastavlja se do tankog creva. Relativno govoreći, ta creva su mnogo kraća nego kod ljudi. Dobra crevna flora je stoga izuzetno važna, tako da vaš pas pravilno apsorbuje sve hranljive materije. Svaka hrana koju tanko crevo ne obradi prolazi kroz debelo crevo. Ovde se voda izvlači iz ostatka. Sve što ostane nakon zaustavljanja u rektumu napušta telo vašeg psa.

Koliko često pas vrši nuždu?

Varenje hrane od defekacije traje u proseku 12 do 24 sata kod pasa. To znači da je pražnjenje creva jednom ili dva puta dnevno normalno. Da li vaš pas ređe vrši nuždu? Ni to nije problem. Posebno veliki komadi hrane duže ostaju u želucu, što znači da varenje traje duže. Varenje šteneta je mnogo brže. Štenci stoga moraju češće da izlaze napolje kako bi vršili nuždu.

Problemi sa varenjem

Ako vaš pas ne svari hranu pravilno, to ćete primetiti naročito u stolici. Ako vaš pas obično vrši nuždu jednom dnevno, a sada tri puta, verovatno nešto nije u redu. Drugačija boja ili konzistencija obično takođe ukazuju na problem. Ovo često brzo nestaje. Ako potraje duže od nekoliko dana, pametno je kontaktirati svog veterinara.

Ovo su mogući probavni problemi i njihovi uzroci:

  • Dijareja: Promena u ishrani, crvi, lekovi, konzumiranje pokvarene hrane ili virus
  • Meka stolica: Previše hrane, pa vaš pas nema dovoljno vremena da je svari
  • Zatvor: Premalo vlakana u ishrani, jedenje kostiju, polipi u crevima ili upala
  • Crna stolica: Krvarenje u želucu ili crevima, konzumiranje tamne hrane
  • Lagana stolica: Puno kostiju ili pirinča u hrani

Obojena stolica: Zelene zbog konzumiranja trave, žute zbog konzumiranja mleka ili narandžaste zbog povećanog razgradnje krvnih zrnaca

Rešite probleme sa varenjem psa

Ako vaš pas ima probavnih problema, uvek je dobra ideja da posetite veterinara. On može istražiti da li sa vašim psom nešto medicinski nije u redu. Da li je sve u redu, ali problemi ostaju? Tada vam može pomoći da svom umiljatom ukućaninu date lako svarljivu hranu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *