Blog o kućnim ljubimcima

ZDRAVA I SJAJNA DLAKA VAŠE MAČKE

Jede, spava, umiva se, pa sve ispočetka, kratak rezime dana vaše mačke. Da li ste znali da mačke provode do 25% svog budnog vremena negujući svoje krzno? To iznosi oko 2 sata dnevno. Na ovom blogu možete pročitati kako da doprinesete sjajnoj dlaci svoje mačke, kako da očuvate dlaku vaše mačke zdravom i sjajnom.

Mačke: čiste životinje?

Uvaljaju se u crni pesak, iskopaju rupu za veliku poruku i prošetaju se kroz paučinu u šupi. Nije da se mačke nikada ne zaprljaju. Ipak su to čiste i sujetne životinje. Šta očekujete kada provedu toliko vremena negujući svoju dlaku? Zbog toga je retko potrebno kupati mačke u kadi.

Kako možete pomoći svojoj mački u negovanju dlake?

Mačje krzno možete održati zdravim pomoću dobre hrane. Mačke su pravi mesojedi i trebaju im proteini, masti i vlaga da bi ostali zdravi. Neka sjajna dlaka bude savršen znak blistavog zdravlja. Dodatna prednost je svakako, mekano krzno koje je divano zaglađeno. Win Win! Kratkodlake, zdrave mačke mogu lako same da se brinu o svojoj dlaci. Borba između četke u rukama i noktiju vaše mačke nije potrebna. Ako i dalje želite da četkate u periodu mitarenja, činite to pažljivo i ne prečesto. Što više dlaka uklonite, to više raste. Koje onda ponovo opadaju.

Kojim mačkama može koristiti ljudska pomoć da bi njihovo krzno bilo blistavo?

  1. Dugodlake rase: Čistokrvne mačke poput persijske, maine coon i norveške šumske mačke poznate su po svojim punim grivama. Te duge dlake ponekad dovode do zapetljavanja. Svaki dan proveravajte da li na vašoj mački postoje čvorovi u krznu. Što ih pre otkrijete, lakše ćete ih izvaditi.
  2. Stare mačke: Tamo gde je vaša mačka mogla da dohvati nogicama, to postaje sve teže s godinama. Naročito mrlje ispod pazuha, na zadnjoj strani tela i na zadnjici postaju sve teže dostupne kako vaša mačka stari. Redovno prolazite češljem kroz ovaj deo i vaše stare mace će vam biti zahvalane.
  3. Mačke sa viškom kilograma: Jako je važno održavati mačku sa zdravom težinom. Ali ako je apetit izmakao kontroli, pametno je mačku očetkati dok ponovo ne postane vitka. Mačka sa viškom kilograma jednostavno ne može sama da opere čitavu dlaku.

Sprečite zamršeno krzno i filcanje

Postoje li čvorovi koje više ne možete razmrsiti? Brzo preduzmite mere. Ozbiljno zapetljavanje može dovesti do bolnih mrlja filca. Ako vidite filcanje dlake kod svoje mačke, posetite salon za negu mačaka da biste to otklonili.

Najbolja hrana za sjajnu dlaku

Grubi češalj i tkanina od mikrovlakana obično su dovoljni da mačka u krilu uživa sa zadovoljstvom i da joj krzno ostane zdravo. Osim toga, dobra hrana je neophodna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *