Blog o kućnim ljubimcima

ZNAČAJ VODE ZA PIĆE KOD PASA

Bez obzira koliko vaš pas uzima tečnosti dnevno, voda za piće je važna. To je bitno. Zabavna je činjenica da psi zabacuju jezik unazad dok piju. Tako se stvara neka vrsta posude, koja im pomaže u kontrolisanju gutljaja… Pročitajte više o tome koliko je dobro da vaš pas ima naviku da uzima dovoljne količine vode.

Dnevna količina vode za vašeg psa

Koliko vaš pas pije zavisi od nekoliko faktora. Jedna smernica je da psi piju oko 50 mililitara po kilogramu telesne težine. Drugim rečima, pas od 10 kilograma pije pola litra dnevno, pas od 20 kilograma pije jedan litar. Osim toga, potreba za vodom zavisi od vrste hrane koju vaš pas dobija. Psi koji dobiju mokru hranu uopšteno piju manje od pasa koji jedu mrvice, jer mokra hrana već sadrži puno vlage.

Nagradite ga kada uzima dovoljne količine tečnosti

Da li vaš pas jedva može da popije gutljaj vode ili je voda svuda posle dva gutljaja, osim u činiji za vodu? Onda je pametno trenirati psa kako da uzima vodu iz posude za tečnosti. To činite na sledići način:

  • Vaš pas pije premalo

Ohrabrite svog psa da pije tako što ćete nakvasiti prste i lizati ih na suvo. Ponavljajte ovaj ritual bliže činiji za vodu dok vaš pas ne otpije gutljaj iz nje. Učinite to bez prisile i nagradite svog psa ako uspe. Obratiti pažnju! Pas koji je bolestan i ne pije mora hitno otići veterinaru. Ako se oralna sluznica vašeg psa zalepi i kožni nabori prolaze sporije nego inače, vreba dehidratacija.

  • Vaš pas se igra sa vodom

Izmerite količinu vode i stavite je u posudu za piće u određeno vreme. Neka vaš pas tiho pije i sklonite činiju kada počne da se igra. Uverite se da vaš pas i dalje dobija dovoljno vode.

  • Vaš pas guta tečnost

Nekontrolisano žvakanje može dovesti do bolova u stomaku ili gušenja. Je li vaš pas žedan nakon igre? Dajte mu mlake vode i napravite pauze između.

Kada vaš pas previše pije?

Po toplom vremenu ili nakon duge šetnje, vaš pas može biti jako žedan. Ako vaš pas odjednom popije mnogo više nego obično i ne znate zašto, to često ima medicinski uzrok. Veća potreba za vodom može ukazivati na bolest bubrega, jetre ili bešike. Psi sa dijabetesom takođe piju i mokre mnogo više. Ako vidite ovo, uvek idite kod veterinara. Uzrok može utvrditi uz pomoć urina i krvi ili ultrazvukom.

Neophodno je uzimate dovoljno tečnosti

Voda za piće je neophodna za zdravlje vašeg psa. Menjajte vodu u posudi za piće svaki dan i uverite se da vaš pas ima dovoljno vode na raspolaganju. Ako primetite da vaš pas ne pije, razmislite o tome da namočite mrvice u vodu. Vaš ljubimac automatski će dobiti više vode. Užina za pse koja sadrži puno vlage takođe može pomoći vašem psu da dobije više tečnosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *