Blog o kućnim ljubimcima

ZUBNA NEGA VAŠEG MAČETA

Jedan vlasnik mačke zna svaku tajnu o svom ljubimcu, drugi gugla da razume šta se dešava u glavi te male mačke. Posebno kada prvi put imate mače, novi svet će vam se otvoriti. Jeste li spremni za još informacija? Onda imamo dobre vesti!

Ovo je 5 stvari koje (verovatno) ne znate o zubima vaših mačića.

  1. Vaše mače menja mlečne zube za odrasle zube

U redu, nema sumnje da postoje ljubitelji mačaka koji znaju da njihovo mače menja zube. Ali postoji mnogo više vlasnika mačaka koji nemaju pojma. Kako to? Pa zato što će mačići progutati zube kad ispadnu. Kao vlasnik obično ne primećujete ništa prilikom promene. U dobi od 3 do 6 meseci, mlečni zubi u ustima vaših mačića ustupaju mesto stalnim. Samo zavirite u usta vaših mačića kada zevaju. Ti veliki zubi su deo odraslih zuba, mali su mlečni zubi.

  1. Zubi vašeg mačeta mogu da ispadnu nepravilno

Krivi i iskrivljeni zubi zaista nisu rezervisani samo za nas kao ljude. Zubi takođe mogu nepravilno da izrastu kod mačaka. Na primer, ako mlečni zubi ometaju prolaz. Zato je važno redovno posećivati veterinara sa svojom mačkom. Možete proveriti zube i lečiti zubne poremećaje. Što su mlađi, lakše im je popraviti zube. I da, čak se može dogoditi da vašoj mački treba proteza.

  1. Ne morate da perete mlečne zube (ali to je pametno)

Pošto vaše mače ima mlečne zube u ustima samo nekoliko meseci, za doterivanje nije potrebno četkanje. Ipak, preporučujemo vam da to učinite. Od trenutka kada prođu prvi mlečni zubi to je oko 4 nedelje možete da perete zube. Učinite to mirno i nežno tako da vaše mače to vidi kao pozitivno iskustvo. Tako će kasnije biti mnogo lakše oprati zube. Ovo sprečava stvaranje kamenca na mačjim zubima

  1. Mačići već mogu ubiti plen svojim mlečnim zubima

Pa, ovo možda nisu vesti koje će vas obradovati o vašem mačetu. Ipak, majke mačke uče svoje potomstvo da lovi u divljini kada imaju 5 nedelja. Mačićima je prvi lov lak, jer majka sama hvata plen. Međutim, ona ga održava u životu kako bi naučila svoju bebu kako da ubija plen. Mali zubi koji izgledaju tako slatki su stoga opasni u praksi. Bar za miševe.

  1. Nakon što je vaše mače promenilo sve zube, možete preći na odrasle mrvice

Hrana za mačiće posebno je napravljena za male zube. Naravno, oni takođe sadrže esencijalne hranljive materije koje su mačićima potrebne za pravilan rast. Stoga možete izabrati da hranite svoje mače samo hranom za mačiće tokom prve godine, ali ne morate. Čim odrasli zubi prođu, vaše mače može žvakati veće komade. Često se poslednja promena zuba poklapa sa sterilizacijom ili kastracijom, pa je prelazak na hranu za odrasle još bolji za održavanje zdrave težine.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *