Blog o kućnim ljubimcima

ZUBNA NEGA VAŠEG PSA

Uf! Bez obzira na to koliko slatko izgleda vaš pas, taj loš zadah može vam smetati kao… zubobolja. U stvari, loš zadah kod pasa često ukazuje na zubne probleme. Jeste li znali da najmanje 80% pasa starijih od 3 godine ima zubne probleme? Naučite kako prepoznati zubne probleme i šta možete učiniti da bi vaš pas bio zdrav.

Zubi vašeg ljubimca.

Štenci se rađaju bez zuba. Obično se prvi (oštri) mlečni zubi pojave kada štene ima 3 nedelje. Počinju da prelaze između 3 i 6 meseci. Male pasmine nešto ranije, velike pasmine nešto kasnije. Pažljivo pratite zube vašeg psa tokom promene. Ponekad mlečni zubi ostanu, dok odrasli zubi već probijaju. Da li ste ovo primetili? Odvedite štene do veterinara. Na ovaj način sprečavate iskrivljene zube.

Plak i zubni kamenac najčešći su zubni problemi. Posebno je važno za vlasnike pasmina sa kratkom njuškom, poput Mopsa ili Buldoga. Budući da vilice nisu ravno jedna iznad druge što je slučaj sa psom sa dugačkom njuškom, kutnjaci se ne poklapaju dobro tokom žvakanja. Kao rezultat toga, ostaci hrane ostaju u zubima i plak se brže formira.

Kako prepoznajete zubne probleme kod svog psa?

Da li vaš pas dobro jede i da li voli mrvice? Poen za vas! Ipak, dobra hrana ne znači da vaš pas ima zdrave zube. Naši ljubimci jednostavno vole da jedu. Srećom, stomatološke probleme možete prepoznati na drugačiji način. Da li primećujete loš zadah, grudvice oko vilice ili krvavu pljuvačku? Obavezno se zaustavite tokom šetnje kod veterinara.

Pranje zuba vašem psu

Zdrave pseće zube možete postići na različite načine. Prvenstveno pranjem zuba. Ako to budete radili od početka, vaš pas će to videti kao trenutak kada ima vašu nepodeljenu pažnju. Potrebno vam je:

  • Četkica za zube za pse ili gaza za prste
  • Specijalna pasta za zube za pse
  • Slatki pas (već imate)
  • Dobra doza strpljenja

Počnite polako da naviknete svog psa na to. Podignite mu usne, dodirnite zube i stavite malo paste za zube na prste. Četkicu za zube učinite omiljenim predmetom tako što ćete na nju nekoliko puta staviti krišku kobasice. Čim ovo prođe dobro, možete početi sa pranjem zuba. Morate trljati spolja, unutrašnjost ostaje čista za jezik. Neka bude zabavno. Možda će vašem psu biti lako da pokaže zube.

Dodatni saveti

Da li je pranje zuba tako lako kako se nadamo ili želite dodatne savete za zdrave zube vašeg psa? Vaš pas će voleti ove savete:

  • Dajte mu štapić za žvakanje: žvakanje čini zube čistijim i jača desni.
  • Dajte mu igračke: Žvačući posebne igračke, vaš pas proizvodi više pljuvačke koja čisti zube.
  • Komadići hrane: Komadi se trljaju o zube tokom žvakanja, što rezultira smanjenjem naslaga. Birajte komade bez šećera, ali sa važnim hranljivim materijama.

Neka zubi vašeg ljubimca budu zdravi

Bez obzira koliko se trudili da zubi vašeg psa ostanu blistavi, važno je da redovno posećujete veterinara radi pregleda. Između poseta možete učiniti puno za zube vašeg psa sa dobrom ishranom.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *