Blog o kućnim ljubimcima

ZUBNI KAMENAC KOD MAČAKA

„Reci aaaa …“ To je zadatak koji sami strpljivo obavljamo ako nas zubar pita, ali velika je verovatnoća da vaša mačka ovo ne sluša, iako mogu patiti od zuba kao i mi. Da li vaša mačka ima loš zadah, žute zube i teško žvaće? Tada postoje dobre šanse da postoji zubni kamenac. To zvuči bezopasno, ali može postati bolan problem za vašeg ljubimca. Pročitajte ovde kako nastaje zubni kamenac i kako ga sprečiti.

Kako se kamenac razvija kod mačaka?

Nakon što su pojele ukusan obrok, ostaci hrane će uvek ostati u ustima vaše mačke. Zajedno sa bakterijama koje se prirodno pojavljuju u ustima, ostaci hrane se vezuju za površinu zuba. Ovo zovemo zubni plak. Zubni plak je sam po sebi bezopasan. Problem nastaje tek kada se plak pod uticajem pljuvačke pretvori u zubni kamenac.

Otkrijte kamenac kod svoje mačke

Zubni kamenac se javlja kod mačaka već od 2 godine. U stvari, dve od tri mačke pate od zubobolje u dobi od 3 godine. Najbolji način da saznate da li vaša mačka ima zubni kamenac je da joj pogledate u usta. Lagano joj stavite ruke oko glave i palcem podignite usnu mačke. Da li vidite žute zube ili krvarenje desni? Tada je vreme za profesionalno čišćenje zuba od strane veterinara.

Da li vaša mačka zavija kada želite da joj pregledate zube? Odgovor je sigurno da. Ostavite je da se odmori na trenutak i pokušajte ponovo kada se vaša mačka smiri. Nema smisla forsirati. Kao što većina vlasnika mačaka zna, šanse da vas mačka izgrebe samo će se povećati. U tom slučaju zakažite stomatološki pregled kod veterinara. Na ovaj način sprečavate zubni kamenac u mačjim zubima. 

Najbolje rešenje za sprečavanje zubnog kamenca je pranje zuba. Bar je to teorija. U praksi, pranje zuba je veliki izazov za većinu mačaka. Ako ste u mogućnosti da operete zube svojoj mački, uvek koristite posebnu pastu za mačke. Na kraju krajeva, pasta za zube za ljude je otrovna za mačke.

Zar se pranje zuba nije pokazalo uspešno? Na sreću, postoje i druge opcije.

Na primer, postoje praškovi koje možete staviti na hranu ili u vodu za piće i koji sprečavaju nakupljanje plaka. Hranjenje dobrim komadom ili posebnim mačjim poslasticama koje vaša mačka treba da žvaće takođe će pomoći u borbi protiv plaka a time i stvaranju zubnog kamenca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *